top of page

20-те най-популярни филма за борсовите пазари

Updated: Mar 25, 2018



Всички ние обожаваме филми. Всички ние имаме любими герои - Хълк, Торето, Арагорн (надявам се) и т.н. Но не всичко е герои и хепи енд. Особено когато много пари са заложени на карта. Аз съм пределно сигурен, че всики знаем историята на Джордан Белфор или Гордън Геко. Има още много финансови трилъри и филми базирани на истиски истории относно фондовите пазари, че ще бъдете шокирани.

Но кои са те?


Документални филми/Филми базирани на истински истории



Inside Job (2011) – документален; награден 9 пъти + 26 номинации.

За мен това най-добрия филм за финансовата криза (2008 г.). С високопрофилни интервюирани личности и историята, разказана от Мат Деймън, този филм наистина обяснява какво е довело до финансовата криза. Интервщтата и страхотна кинематография, ни въвличат в истинска история.

Обзалагам се, че този, който го е гледал е поне веднъж, след това е повторил, поне веднъж.




The Corporation (2003) – документален; награден 11 пъти.

Отличен филм, показващ възхода на The Corporation като човек. Възходът на корпорацията се ускори, след като бяха приети закони, които дават на корпорацията правен статут, еквивалентен на лице. Това означава, че корпорацията има права, може да купува всико.

Така че, ако корпорацията се третира като човек, какъв е психологическият статус на този човек, това ли е добро за обществото? Отговорът - 2 ч 45м. Имаш ли пуканки?




Enron: The Smartest Guys in the Room (2005) – документален; 1 спечелена награда.

Алчността, арогантността, корупцията, този филм има всичко, или по-скоро борда на Енрон.

Вижте как най-голямата измама на 21-ви век се развива и избухва. Ако плащате на армия от адвокати, които да попречат на следователите и регулаторните органи, можете да се измъкнете с много финансови престъпления.




Capitalism: A Love Story (2009) – документален; 4 награди + 12 номинации

Това, което харесвам за Майкъл Мур, е, че той се бори за една кауза и никога не спира да предизвиква статуквото.

Майкъл Мур се завръща с критичния си поглед към самия капитализъм. Забавни, провокиращи мисли и в крайна сметка чудесен филм.

Историческите аспекти на филма и последиците от това, което той изобразява, са силни.

Пример: Цитат: Републиканеца Денис Кучинич: "Това Конгресът на САЩ ли е или бордът на директорите на Голдман Сакс?




Barbarians at the Gate (1993) – истинска история; 2 Златни глобуса + 6 други награди + 16 номинации

Истинска история, която се фокусира върху извличането на ливъридж от R.J.R. Nabisco. Води се горчива битка, за контрола на конгломерат. Рос Джонсън, главен изпълнителен директор, иска да направи убийство, като купи подценена компания от акционерите, но инвестиционните специалисти на Уолстрийт, които наема, започват да стават негови конкуренти при изкупуването.

Слогана на богатите - Алчността е добра.

Тази класика показва какво представлява вътрешността на тези мега сливания на компании.



The Ascent of Money (2008) – документален; 1 награда

Нийл Фъргюсън проследява историята на парите и как са нараснали от инструмент за стоки и услуги, до доминиращ фактор в обществото.

Как парите преобразиха света в който живеем? Кафе по време на филма е добра идеа, заради изобилната информация. Но в крайна сметка ни дава задълбочена представа за това как и защо модерното общество е структурирано и се държи така по начина по-който го прави днес.



Chasing Madoff (2010) - истинска история;

Филмът е базин на книгата "No one would Listen” от Harry Markopolis. Това е вълнуващ разказ за възхода и падането на Бърни Мадоф и колко трудно е за самия Маркополис да накара Комисията по ценните книжа и борсите (SEX) да предприеме действия.

Tрябва да видите филма само, за да разберете дълбочината на проблема с опитите за контролирате на компаниите, които се възползват от "мързеливите" пари.

Уважение към Маркополис, страхотна книга и изключителен филм.



The Wolf of Wall Street (2013) – истинска история; 38 награди + 5 номинации за Оскар;

Въз основа на книгата със същото име, този филм е забавен и добре насочен - истински холивудски блокбъстър. Докато се забавлявате, гледайки Ди Каприо и случките във филма, много хора изкускат главната тема на филма. Знаете какво имам предвид, нали?

Книгата (и аудиокнига) е още по-добра и дава по-добро прозрение на предизвикателствата на Джордан Белфорт, свързани с психичните проблеми, наркотиците и алкохола, издигането му от улицата до "Улицата", до звездата на "Улицата" с персонални джетове, и т.н. Топ филм и страхотна книга. Но помислете върху сюжета.



Rogue Trader (1999) – истинска история;

Базирана на скандалната книга на Ник Лейсън "Rogue Trader", филмът описва как Лейсън банкрутира банката "Барингс", като поема огромни рискове в ролята си на звездния инвеститор, работещ за Барингс.

Този филм показва колко малкоуправление на риска е имало (и все още има) при най-големите банки. Всъщност повечето банки.



Too Big to Fail (2011) – документален;5 награди + 3 номинации за Златен глобус;

По-скоро депресираща разказ, че финансовата система на САЩ е на ръба, този филм, базиран на книгата със същото име, критикува Уолстрийт и правителствата, които "трябва" да го регулират. Този филм ви позволява да видите всичко вътре. Може да останете много, много шорикани.

Freakonomics (2010) – документален; 1 награда;

Завладяваща колекция от заснети документални филми, които изследват човешката природа и колко рядко си обясняваме как светът си има истинската кауза.

The Trillion Dollar Bet (2000) – документален

За хардкор студентите от финансовия свят, този документален филм обяснява раждането на опциите и как е създадена математиката на ценообразуването на опциите.

Опциите са сравнително ново инвестиционно средство, създадено за управление на риска, но често се злоупотребява с начинаещите, докато опитните търсят бързи пари.

Научете повече за това как са се появили и за "умните момчета", които са ги създали.


Floored (2009)- документален;

От режисьора Джеймс Алън Смит, тази култова класика улавя какво е да работиш в Chicago Board of Options exchange. Алфа брокери разказват какво е.... по-скоро какво не е Chicago Board of Options exchange

Походът на технологиите превърна търговията на място в история, като повечето инвестиции се случват по електронен път.

Wall Street Warriors (2006) – документален;

Поуката тук е, че въпреки различните роли на Уол Стрийт и, че печелят много пари, менталния стрес от работата може да смаже един човек.

Хубаво вникване в манталитета на хората, на които поверявате парите си, портфолиото си и в крайна сметка финансовото си бъдеще.

Ако някога е имало урок, в който трябва да се доверите само на себе си - Wall Street Warriors. Класика.


Измислици


Margin Call (2011) - измислица; 8 награди + 1 номинация за Оскар;

Какво се случва, когато фирмите за финансови инвестиции с надвишаващ ливъридж, получават маржин кол. Този филм ни дава представа за това колко крехка е нашата финансова система и колко бързо можем да стигнем до пълно опустошение по време, заради страха на пазара.

24-часово събитие за хаоса по време на финансовата криза през 2008 г. това е истинско пътешествие с влакче в увеселителен парк, което не искате да пропуснете.


Boiler Room (2000) - измислица; 1 награда + 9 номинции;

Фокусиран върху най-ниската схемата "Pump and Dump", този филм е отличен и дава представа за операциите, които все още са наоколо.

Задължителен филм за онези, които искат да изпитат колко опияняващо е обещанието за огромно богатство и как може да корумпира всеки и да опустоши инвеститорите, които се хванат в него.


Wall Street (1987) - измислица; 1 Оскар + 9 друго награди;

Всички ние сме гледали този филм. Чакай, чакай, не си? Как... така? Не знаеш кой е Гордън Геко? Човече, иска ми се да ти помогна...


Glengarry Glen Ross - измислица; 5 награди + 1 номинация за Оскар;

Ал Пачино, Джак Лемън, Алек Болдуин и Кевин Спейси съставят този изцяло звезден клас.

Какво да не му харесваш на филма, освен факта, че е съкрушителен, депресиращ и ще те свали на земята. Неумираща култува класика.


Arbitrage (2012) - измислица; 5 награди + 1 номинация за Златен глобус;

Аз не съм особено, голям фен на Ричард Гиър, но странно много хора са! Този филм се съсредоточава върху хедж фондовия мениджър, който се опитва да прикрие личните си престъпления.

Фокусът не е върху управлението на хедж фондовете, а върху богатия човек, който се опитва да се измъкне от престъпление, извършено в типичен холивудски стил.


Wall Street 2– Money Never Sleeps (2011) - измислица1 награда + номинация за Златен глобус;

Виж, извинявай, ако бях по-груб с предното описание на Wall Street, но това е като да харесваш коли и да не си гледал Бързи и яростни. Просо не прави смисъл. Ако има дума, с която бих описал и двата филма - АЛЧНОСТ. Хората просто не се променят.



352 views0 comments
bottom of page