top of page

Защо бикове и мечки?



Има няколко теории за това, как се стигна до термините на пазара: бикове и мечки. Но единственият отговор е - няма доказателство, че една от причините е повече или по-малко истина от друга. Но можем да разгледаме някои от теориите, само за забавление.


Начинът, по който атакуват

Когато бикът напада, той снижава главата и използва рогата си, за да изстреля опонента си във въздуха. Следователно терминът за бикове произлиза от атаката, която започва ниско и след това бързо се издига.


От друга страна, когато една мечка напада, тя замахва с лапата си отгоре надолу, хвърляйки надолу, карайки противника си да падне с пълна сила. Следователно, има смисъл, да се каже, че мечи пазар е този, който спада.


Ако не друго, това обяснение със сигурност е най-лесното за вербализиране и предлага най-визуалните разсъждения, когато се опитваме да обясним двата термина на начинаещия инвеститор.


Лондонската фондова борса

Лондонската фондова борса е основана в началото на 17-ти век, време, в което би могло да бъде се обяснят термините. В самото начало е имало бюлетин, на който с публикували оферти, за да могат търговците да купуват различни акции. Когато имало голямо търсене на акции, бордът бил пълен с бюлетини, обикновено наричани "бикове". Когато е имало малко търсене, бордът го наричал "гол". Няма много смисъл, нали? Едни ще се наричат бикове а другите голи. От английски език гол е "bare". Bare се произнася по-същият начин като мечка - "bear". Следователно пазарът на бикове е, когато върви нагоре, а мечи (гол) пазар е, когато върви надолу.


Търговци на меча кожа

Преди време, когато продаването на животински кожи е било общо средство да за прехрана, е имало посредници в търговията с мечи кожи, които се включвали в някои доста "сенчести" практики. Тези момчета са били наречени "Търговци на меча кожа" и продавали мечи кожи, които те дори не са имали под ръка, когато спекулирали с цената, която ще трябва да платят на траперите за кожите. Целта би била да се оцени кожата, на по-високо от цената, която траперите щели да обяват, така че търговците на мечи кожи да се възползват от разликата.


Подобно на популярната поговорка "Не бройте пилетата преди да се излюпят", хората от 16-ти век са били известни с думите: "Не продавайте кожата на мечката, преди да я убиете". Около началото на 18 век, много инвеститори правели къси продажби, които включвали продажби на акции, които те всъщност не притежавали, с надеждата да откупят акциите по-късно на по-ниска цена, отколкото са продадени. Инвеститорите, които обикновено имат къси позиции, се наричат "Търговци на меча кожа" и късите продажби са известни като "продажба на мечешка кожа". Смята се, че това е една от теоритте, от където може да е произлязъл термина за мечи пазар, защото къси продавачи процъфтявали в неуспешните пазари, като по този начин спечели титлата "мечки" на пазара." Но липсва история за бичи, пазара, която да има общо с "Търговците на мечи кожи"


Бикове и мечки срещу кучета

Друга теория за съпоставянето на мечките и биковете идва от кръвните арени от елисабетската епоха. Арените, пълни с хора, седяли и гледали как бик или мечка, оковани в средата на арената, след това атакувани от глутница кучета. Тази практика започва още от края на 1500-те години и е забранена в Англия през 1835 г. Като се има предвид, че термините бик и мечи пазари възникват около 1714 г., мнозина вярват, че оттам идва идеята, че биковете са противоположни на мечките.


Може би теорията с начина на атака е най-подходящ. Затова и най-често се споменава, но няма конкретни доказателства. Дори ако си чул нещо различно, може да се окаже истина.

Източници:

http://blog.dmaccountingfirm.com/blog/real-origin-terms-bear-market-bull-market-revealed/

85 views0 comments
bottom of page