top of page

Видове инвеститори



Всеки може да купува акции на фондовата борса. Всяко лице има индивидуални причини за закупуване на акции и всяко лице има собствен търговски характер. Всяка търговска личност зависи от това колко риск може да понесе, от какви проучвания си готов да направиш, къде смяташ, че икономиката е начело и колко динамичен живот водиш. Въпреки този индивидуализъм, стилът на инвестиране се свежда до няколко различни типа. Помисли кой подход звучи подходящо:


Активни инвеститори

Активните инвеститори наблюдават представянето на своите акции, правят много проучвания и държат да се информират от ежедневните финансови новини. Те не купуват непременно днес, за да продадат утре, но обръщат внимание на промените в тенденциите и купуват или продават въз основа на тези тенденции. Този човек е запален инвеститор, който обмисля широко всяко инвестиционно решение.


Пасивни инвеститори

Този вид инвеститор не се опитва да постигне най-големите възможни печалби по всяко време. Вместо това пасивният инвеститор приема разумни печалби в замяна на по-ниско ниво на стрес и повече свободно време. Той/Тя може да инвестира във взаимни фондове, за да могат мениджърите на паричните средства да вземат решения за покупка и продажба. Той/Тя може да купува индивидуални акции в установени компании и да държи тази инвестиция за година, дори по-дълго. Пасивните инвеститори са склонни да отстранят стреса от инвестиционните решения, като наложат критерии за добавяне на повече акции към порфолиото си. Например, когато акциите им се покачат с 20 процента, те могат да продадат някои, за да получат печалба.


Спекуланти

Някои инвеститори търсят шанс да печелят пари бързо. Те търсят акции на пазара, които са готови да се изкачат поради предстоящо сливане или закупуване на компании. Те следят новините постоянно за информация, които би могла да повлияе на компанията положително, а след товащ се нахвърлят върху акциите на тези компании. Те обикновено продават, веднага след като еуфорията от новината утихне, защото могат да повторят процеса, тъй като следващата новина е точно зад ъгъла.


Пенсионни инвеститори

Тези са лесни. Хора, инвестиращи за златните години. Те променят тактиката си, когато наближават възрастта за пенсиониране. Обикновено инвестират агресивно (правилото 80-20), когато са по-млади. Това включва закупуване на рискови акции, които имат потенциал за растеж. Този инвеститор преминава към по-умерени инвестиции (60-40; възможно е дори и по-разумен риск) по време на 40-те си години. И когато са близо до преклонната възраст, разчитат на акции с високи дивиденти.

bottom of page