top of page

Видове трейдъри - част 2-ра

Следващите типове трейдъри са свързани помежду си, под една форма или друга. Рейндж трейдърите, трейдърите на диагонални линии и трейдърите на пробиви споделят стратегии, стилове и разчитат на идентични индикатори.


Рейндж трейдър

Те базират анализа си изцяло на техническа основа. Обикновено те се съсредоточават върху пазарите, които, и запасите в рамките на определени канали. Тези трейдъри използват технически анализ, за да определят нивата на съпротива и подкрепа, като купуват активи, когато цената е близо до долната линия (дъното на канала) и продадат тези активи в близост до съпротивата (при горната линия). Обърни логиката за къси позиции.

Тяхната цел е да намерят акции с ясна подкрепа и съпротива. Лесно създават диапазона, като свържат поредица от високи точки и серия от ниски точки, след което ще анализират рамките на този диапазон.


Много е обичайно за рейндж трейдърите да повторят процеса на закупуване при нива на подкрепа и да продават при нива на съпротива няколко пъти, преди тези нива да бъдат пробити в едната или другата посока.


Има три основни за търгуване на рейндж:

  1. Възходящ рейндж - курсът на акциите се люля в диапазона на възходящи диагонални линии;

  2. Низходящ рейндж - курсът на акциите се люля в диапазона на низходящи диагонални линии;

  3. Хоризонтален рейндж - курсът на акциите подскача между две успоредни хоризонтални линии.

Рейндж трейдърите поддържат няколко стратегии:

  • Отварят дълга позиция, когато курса задмине високото на предния индервал, взаимодействал с долната линия;

  • Отварят къса позиция, когато курса падне под ниското на предния интервал, взаимодействал с горната линия

  • Търсят очевидни точки, за да свържат нивата на подкрепа и съпротива и очакват тези да бъдат поддържани в бъдеще

  • Знаят, че в крайна сметка цената ще пробие, затова се възползват максимално от продължителността на рейнджа

Търговците, опериращи в тази област, могат да използват зигзаговото движението на цените своя полза. Те използват технически индикатори, за да определят входа и изхода за позицията си. Най-популярните индикатори са стохастичен осцилатор и индекс на относителната сила.


Трейдъри на канални линии

Търговията с канални линии може да бъде много, много печеливш метод, но често се пренебрегва. Те се отнасят до диапазона между нивата на подкрепа и съпротива, при които цената на акциите се търгува за определен период от време. Тези търговци използват технически анализ, за да определят тези ключови моменти, и след това базират своите решения за купуване и продажба на тези анализи.


Каналът се определя като областта между две успоредни тренд линии и отчита цената с течение на времето. Горната тренд линия свързва високите стойности на интервалите или стойностите на затваряне, докато долната тренд линия свръзва ниски на интервалите. В зависимост от предпочитанията каналните линии могат да се начертаят по всякакъв начин. Диапазонът между двете тренд линии е канал за търговия, а търговците на канали очакват цената на актива да остане в това пространство за определен период от време, като в даден момент ще настъпи ценови пробив и курса на актива ще излезе от границите на каналните линии.


Този вид трейдъри обикновено инвестират в краткосрочен или междинен план. Те често гледат към акции с умерена волатилност и наблюдават внимателно потенцални бичи или мечи пробиви.


Трудната част (едва ли) с каналите е създаването на самия канал. След като това начертани, специфичните области и ценови точки, в рамките на които да се търгува, са сравнително ясно определени. Тези търговци обикновено продават, когато цената се доближи до върха на канала, а след това те ще купуват, когато стойността се доближи до дъното.


Трейдърите на канали са разделени на няколко различни подгрупи. Има търговци, които търсят хоризонтални (странични линии), или тези, които определят каналите си по различни начини. Във всеки случай, определянето на кога да излезете от позиция е ключът за всеки трейдър на канали. Едно от предимствата на търговията с канали е, че нивата на поръчките се основават на предварително дефинирана история на канала.


Бреайкаут трейдър (трейдър на пробиви)

Търговците на пробиви се концентрират в малко по-различна зона от трейдърите на рейндж и канали. Те също търсят тези рейндж и канали, но взимат решенията си въз основа на различни фактори. Те ще купят/продадат, когато един актив току-що е излязъл от един канал или рейндж, придружен с висок обем.


Най-деликатното за тях е дали индикациите за пробив, който те виждат е истински или симулативен. Обикновено те ще търсят увеличение на волатилността, движеща се над или средните нива за определен период. Когато е идентифициран правилно, търговците с пробив могат успешно да ограничат риска и също така да сграбчат значителни ценови движения преди останалата част от пазара.


Пробивите могат да възникнат на всяка времева рамка, въпреки че тези, които върху по-големи време рамки, имат тенденция да създават по-значими промени за силата и волатилността на активите.


Брейкаут трейдърите търсят запаси с малък обем, като очакват те да бъдат в "затишие преди бурята". Те търсят запаси с ясно определена подкрепа и съпротива. Тези нива могат да бъдат и движещи средни. Те също така използват индикатора ADX като средство за определяне на потенциален пробив.


И трите от тези стратегии за търговия предполагат, че акциите изпитват естествено ниво на подкрепа и съпротива и след това маневрират своите инвестиционни решения по различни начини в опит да се възползват от стила си. Да станете търговец в една от тези области изисква силно познаване на начина, по който работят нивата на съпротива и подкрепа, а също така изисква наблюдение по-отблизо на въпросните активи.


Източници:https://www.investopedia.com/university/introduction-stock-trader-types/rangebound-traders-breakout-traders-channel-traders.asp


44 views0 comments
bottom of page