top of page

Видове трейдъри - част 4-та



Моментен (силов) трейдър

Моментните трейдъри се концентрират върху ускоряването на цената на акциите приходите на компанията. Тези търговци след това поемат дълга или къса позиция в акциите, с надеждата, че инерцията ще продължи в същата посока. По този начин те са близки с тренд трейдърите, въпреки че те са склонни да разчитат предимно на краткосрочни движения, а не на фундаментални особености на компаниите. Моментната търговия може да бъде успешна, но трудно постижима, което я прави запазена марка за опитни инвеститори.


Тези трейдъри ще купуват и продават въз основа на това колко бързо се движи акцията. За разлика от много други видове трейдъри и анализатори, които се фокусират главно върху основите на компанията или върху техническия анализ, търговците на сила се интересуват предимно от това, което се случва в новините. Те търсят запаси, които се отбелязват движение с висок процент или обем.


Силовите търговци изискват високо ниво на концентрация и внимание. Те трябва да останат непоколебими, след като са стигнали до известна скорост в правилната посока, но целта все още не е постигната. По този начин тези търговци изповядват огромна степен на дисциплина. Зависи от стратегията, някои спадат към дей трейдърите.


Вземат решения въз основа на тяхната представа за пазара. Те използват технически анализ, за да определят тези преценка. Ако търговец установи, че пазарните цени са по-високи отколкото трябва да бъдат, те ще скъсят акции и ще купят когато преценката им се промени. И обратно, когато цените са по-ниски, те ще купуват сега и ако са твърде високи ще продават.


Фундаменталният им анализ, е основаван на пазарната нестабилност, която се дължи на новини и друга дейност, случваща се в рамките на един работен ден. Този период на повишена волатилност често трае няколко часа. Това е моментът на моментните трейдъри. Те могат да се опитат да печелят пари чрез поредица от бързи позиции в областите, които се колебаят.


Стратегия

Често черпят своите данни и анализи от следните източници и техники:

  • Ежедневни листи за мониторинг - следват ежедневен списък с акции и обикновено са залепени на видно място;

  • Обем като индикатор - обема е основният им показател. Ако има повече купувачи, отколкото продавачи (и обратно) и акциите сигнализират популярност, моментните трейдъри веднага ще разбера защо;

  • Нива на съпротива - те търсят акции, които тестват нива на съпротива. Ако даден акция нарушава нивото на съпротива в двете посоки, тя е основен кандидат за инвестиция;

  • Консерватизмът като основна стратегия - силовите трейдъри трябва да знаят кога да намалят загубите си. Те се стремят да получават малки печалби на дневна база, но понякога позициите не се разгръщат подобаващо. В този случай те разумно излезат от позиция.

  • Подходящо време - обикновено търговците на инерция се фокусират върху първия и последния час от сесията. В тези времена има по-висока променливост. Те също така затварят всичките си позиции до края на деня, тъй като оставянето на позиции отворени за една нощ може да доведе до неочаквани промени в инерцията.

  • Дисциплина - тя е от съществено значение. Те обикновено следват 2-3 наведнъж и реакциите трябва да са извънредно бързи. Те използват марж в много случаи, за да генерират значителни печалби, което увеличава риска, който поемат.

Предимства и недостатъци

Съществуват известни рискове, свързани с моментните трейдъро. Ако един силов трейдър отвори позиция прекалено ранои се окаже, че моментът не е достатъчно силен, това може да е проблем. По същия начин, ако търговецът затваря позицията твърде рано, преди достигането на точката на насищане, това минимизира печалбите. Аналогично, ако моментните търговци случайно пропуснат новини, те могат напълно да пропуснат инвестиционните си възможности.


Причината, поради която този вид трейдинг може да бъде успешен, е, че добре представящите се акции са склонни да продължат да надминават мението на широката аудитория. Точната причина за това не е ясна, но това може да се дължи на нерационално поведение на инвеститорите или, че някои от тези компании са по-добре управлявани от конкурентите си. В действителност, обаче, те не се интересуват от причините; поставят си за цел единствено да разполагат с най-добрите начини за анализ, което според тях е достатъчна инерция.


Contrarian (опозиционист)

Както подсказва ( и залъгва) името, опозиционистите са склонни да се противопоставят на преобладаващите пазарни тенденции. Те търсят да купуват активи, когато се представят лошо, след това се обръщат и ги продават, когато се покжат подобрение. Това е леко друвсмислено


Този тип търговци са склонни да вярват, инвеститори, които класифицират пазара възходяще, правят това само когато са изцяло инвестирали, което означава, че те вече нямат покупателна способност. Аналогично, хората, които прогнозират спад на пазара, вече са "дали на късо" и предполагат, че пазарът може да се увеличи.


Стратегия

Опозиционистите, не само, че се противопоставят на обществеността, само защото тенденциите в акциите са по-високи и по-високи, тези инвеститори търсят акции, за които обществения сантимент противоречи на установената тенденция. В най-добрата си светлина той ще продължава да купува от същите акции, въпреки че има все по-голям песимизъм сред общата инвестиционна база.


Contrarian търговците, разчитат на рейтингите на анализаторите като показател за това, какво мнозинството ще предприеме за конкретна акция. Ако даден запас се движи нагоре в цената, но има няколко препоръки от анализатори за "купуване", един contrarian може да види потенциал. Те също използват къси позиции и опции, за да се възползват от спада в цената. Въпреки че следят новини отностно компании и мнения на "специалисти", опозиционистите разчитат на собствен анализ.


Предимства и недостатъци

Този тип инвеститори имат потенциала да бъдат много успешни, при условие че си знаят, разликата между мнение и действие. Те също трябва да имат предвид, че трендовете са там, където са парите.

Успешните опозиционисти трябва да бъдат много добре обучени (самообучени) и също трябва да имат висока степен на доверие в това, което правят.


Активни и пасивни трейдъри

Активните и пасивните търговци са тези, които предприемат различни подходи към даден проблем. Един от начините за описване на разликата между тези два типа търговци е представянето на действията на индивида спрямо тези на групата. Активните търговци работят борбено и бързо; те четат колкото е възможно повече, проучват акции, абонират се за бюлетини, актуализации и т.н. Те имат различни мотивации, но независимо от това, какви са техните цели, те обикновено правят преглед на това, което знаят, за да вземат решения. Те обикновено имат краткосрочна цел да печелят пари от своите сделки, и то възможно най-бързо. Те са склонни да държат запасите в продължение на дни или седмици, а не месеци или години.


Има повече, за да бъдеш активен търговец, отколкото само времето, в което те работят, въпреки че това е важно. Активните търговци се опитват да извлекат печалба от ежедневните ценови колебания на акциите. Зависи от стила те са склонни да предприемат няколко транзакции през деня.


От друга страна, пасивните търговци обикновено са тези, които са заинтересовани да инвестират парите си без същия ангажимент като активните търговци. Понякога поставят парите си в ръцете на доверен брокер и след това "забравят" за тази инвестиция. Това не означава, че пасивните търговци не провеждат проучвания и не правят значителни планове.Пасивните инвеститори обаче предпочитат да бъдат по-бавни и по-съзнателни за вземането на решения. Те преглеждат стойността на компанията, активите, дълга и възможностите за успех на компанията, чак тогава инвестират. Често пасивните инвеститори няма да предприемат ходове с инвестицията, освен ако не загуби определен процент (10% е общо правило сред пасивните търговци).

Пасивните търговци разчитат на общата тенденция на развитие на пазара, като знаят, че с течение на времето пазарът ще оцени тяхното търпение. Пенсионните спестовни сметки и дългосрочните инвестициите често са примери за пасивна търговия.


Предимства и недостатъци

Има предимства и недостатъци както за стратегиите за активна, така и за пасивната търговия. Разбира се, ангажиментът за време и рисковете са по-високи при активната търговия, но потенциалът за възнаграждения въз основа на краткосрочните колебания на пазара също е висок. Пасивното инвестиране изисква по-малко време и енергия, но има и по-голям натиск върху индивидуалните инвестиционни решения, които предприема пасивният трейдър. Пасивната търговия има тенденция да донесе по-бавен, по-стабилен поток от печалба, отколкото активната търговия.


22 views0 comments
bottom of page