top of page

Класически (но ужасяващи) грешки "младите" трейдъри не спират да допускат



Трейдърите обикновено купуват и продават ценни книжа по-често и държат позиции за много по-кратки периоди от инвеститорите. Тъй като по-кратките инвестиции са по-неустойчиви на риск, могат бързо да унищожат инвестиционния капитал на новаците. Ето десетте най-лоши грешки, направени от начинаещи търговци:


Не затварят губеща позиция

Просто трябваше да започна с това. Вече си усетил острието на ножа, защо искаш да се прободеш напълно?

Една от определящите характеристики на успешните търговци е тяхната способност да предприемат малка загуба, възможно най-бързо. Влакът идва срещу теб, ще останеш ли на място или ще се надяваш да спре?

Вместо да предприемат най-важното действие, да ограничат загубата, те запазват губещата позиция, с надеждата, че курса Е време да се обърне.



Затова твоята първа точка от всеки план или стратегия трябва да е ...


Стоп-загуба

Поръчките стоп-загуби са от решаващо значение за успеха в търговията на акции и неприлагането им е една от най-лошите грешки, които могат да бъдат допуснати от начинаещия търговец. Те ограничават загубите, преди да станат значими. Причината за тази грешка е, че трейдърът отменяили отмества стоп поръчката точно преди да се реализира, защото смята, че акцията е стигнала момент, в който тя "непременно" ще се върне и резултатът, че е печалба. А, така ли е?


Липса план или се придържане към съществуваш

Опитните търговци влизат в трейд с добре дефиниран план. Те знаят точните им входни и изходни точки, размера на позицията, максималната загуба, която са готови да предприемат и т.н. За начинаещите търговци е малко вероятно да имат план за търговия преди да започнат да търгуват.

Дори ако имат план (което е страхотно), те са склонни да се отклонят. Емоциите ще бъдат навсякъде около теб, когато усетиш безпокойство, погледни плана си и какво ти казва. Трябва ли да изляза? Влиза ли тази корекция в плана ми? Да преместя ли стоп-поръчката до брейк-ивън? Планът ще убиецът на твоите емоции, а това е пътят нагоре.

Когато се извършва операция, дали хирургът експериментира? Той знае какъв е проблема и има конкретен план с процедурите.


Имат нереалистични цели

Твърде много трейдъри влизат в тази арена с нереалистични цели. Въпроси като "Мога ли да направя милион в първата си година с акаунт за $ 10 000?" Разбира се, че можеш, но това наистина ли е реалистично? Фокусирай се върху подобряването на уменията ти, тогава мечтите ще са по-близо. Когато знаеш как да търгувате, ще принтиш пари естествено.


Фокусират се върху резултата

Ние вскички търгуваме с една цел - пари. Но как ще печелиш, ако не знаеш как да играеш играта? Трябва да анализираш себе си и позициите си.

Един покер играч си дава оценка, че картите са на късмет, обаче тяхното държание пред опонента печели играта. "Потя ли се? Показвам ли емоции? Правя ли странни движения?" Те усъвършенстват себе си и собствената си игра. Анализират себе си, не картите, при всяка загубена и печеливша ръка, за да се поучат. Търговците трябва да направят същото и да анализират всеки трейд, емоции, държание. Помислете което можеш да направиш, за да подобриш. Трейдингът е постоянно пътуване на душевното търсене. Разберете себе си и значително ще подобрите търговията си.

Прекомерен ливъридж

Според добре известно инвестиционно клише, ливъриджът е двуостър меч, защото може да увеличи възвращаемостта на печелившите сделки и да влоши значимо загубите. "Младите трейдъри" обикновено са заслепени, тъй като виждат само благата страна на "ливъридж"-а. Ако се използва ливъридж от 50:1 - което не е необичайно в търговията на дребно във валута - всичко, което е необходимо, е 2% неблагоприятно курс за пълна разруха на капитала. Преди да започнеш с ливъридж, увери се, че напълно разбираш правилата и последиците.


Те мислят, че знаят всичко (Чувството, че са прави)

В момента, в който чуството че си прав, започне да се върти в главата, си обречен. Това е като да имаш ядрена бомба в вградена в тялото си. Пич, невъзможно е да знаеш бъдещето. Сложи край на това. Ако съм научил нещо през годините от пазара, това е, че незнанието=пари. Аз лично се борих със себе си, за да избегна този лош навик. Егото ни заслепява, спира мисловния процес, за да се докажеш. На борсата не им пука какво мислите. Тя иска парите ти.

Търгуват твърде често (оувъртрейдинг)

Това може да доведе момент, в който печалбите се превръщат в значителни загуби. Този процес е в следсвие на две противоположности - няколко последователни печеливши трейда те мотивират, че вече си разбрал как работят нещата; последователни загуби - това те измъчва и те кара да си върнеш загубеният капитал, което води до отклоняване от плана. Докато опитните търговци знят, че прекалено честото търгуване може сериозно да навреди на общата възвращаемост и ефективност, новите търговци те първа ще научат този урок. За да ограничиш честото инвестиране, изчакай само правилните сигнали, не се отклонявай от плана.

Доверяват се на "гурута", новини, съвети и т.н.

Докато най-доброто нещо, което можеш да направиш е да си намериш ментор, който знае какво прави, мненията на предполагаеми гурута, специалисти са най-големият ти враг. През Фервуари 2018 г, Dow Jones претърпя най-големият си спад, по отношение на цената. Месец по-късно курса проби основно ниво на подкрепа и аз станах свидетел на следния коментар в Туитър "Incentives made me go short a month ago are start in place" (Вътрешна подбуда ме накара да взема къса позиция в S&P 500).

Аз бях толкова огорчен, че този пич е гуру и... имаше 3 500 хиляди последователи тогава, тааа.... аз бях "леко" ядосан...



Не следвай сляпо хора, които нямат представа какво правят. А интернет е пълен с такива пичове, затова и хората няма да успеят в кариерите си като трейдъри. Тъй като този пич прави луди пари, на гърба на други хора.

Реализират печалби твърде рано

Това е малко подвеждащо. Фактът, че планът ти включва съотношение 3:1, е правилно да излезеш, когато таргетът е достигнат. Но тук идва малката тънкост, където трябва да си гъвкав. Когато таргета ти е достигнат, не бързай да затваряш печеливша позиция. Премести стоп-загубата на курса на таргета, за да си сигурен, че 3:1 е в джоба ти, но остави позицията отворена. Никога не знаеш какъв потенциал се крие в тренда.


Търговията на ценни книжа може да бъде печелившо начинание, стига горните търговски грешки да бъдат избегнати. Докато търговците на всички нива са виновни за тези грешки от време на време, новаците трябва да са особено предпазливи.

Включих няколко шеги в статия, но споменатите проблеми са сериозна пречка за "младите" трейдъри. Ограничаването на тези грешки е пътят към усшеха. УСПЕХ.


15 views0 comments
bottom of page