top of page

Тренд трейдър



Тренд трейдърите (или както аз ги наричам трендъри) имат за цел да се възползват от дългосрочните трендове на пазара. Те вярват, че ако успеят да ги идентифицират рано и управляват правилно, ще да спечелят значително. И с право, това е можи би най-доходоносния стил за търгуване, ако знаеш как разбира се.


Търговците, базиращи своите решения на тенденциите, имат дългосрочен подход. Тяхната главна цел е да намерят акция с възходящ/низходящ тренд, след това да я закупят/продадат и държат, докато не промени посоката си. Тъй като основното определение за тренд е "по-високи високи и по-високи ниски", тренд трейдърите не са толкова загрижени за външни фактори като твърде разширен тренд, дей трейдъри и др., при условие че тенденцията продължава.


Търговците, които следват тенденциите, трябва да реагират. Те не предсказват или предвиждат пазари и ценови нива. По-скоро те определят строги правила за себе си и след това се стремят да ги следват. Тренд трейдърите обикновено базират управлението на риска си върху изчисление, включващо текущата пазарен курс на дадена акция, нивото на собствения капитал в акаунта и настоящите нива на пазарната волатилност. Въз основа на изчисленията и правилата си, те определят определена сума за покупка или продажба, която се основава на тези различни фактори. Тъй като цените се променят, първоначалната позиция може да бъде намалена или увеличена. Поради тези стриктни указания, средната печалба е много по-голяма от средната загуба. Затова те излизат от губеща позиция възможно най-бързо. Истина е, че тренд трейдърите могат да има няколко последователни загуби, но по-голяма истина се крие в печелившите позции. 7 последователни губещи позиции по 100 лв=700. 1 печеливша позиция от 1000 лв = 300лв печалба.

Ето защо психическата нагласа е най-важна, особени при този тип инвестиране. Малцина могат да понесат 7-8, дори и повече последователни загуби.


В рамките на търговията с тенденции съществуват различни нива на систематизация, които характеризират различни стратегии. Ето две от най-популярните стратегии за тренд трейдинг:

  • серия от последователни по-високи високи и по-високи ниски упорни точки- основното правило при тази стратегия е, че нивото на последната най-висока упорна точка не трябва да се нарушава


Както ще забележиш с бели кръгчета са обозначени последователни по-високи ниски упортни точки.

С жълто са отбелязани по-високи високи упорни точки. Докато цената не успява да осъществи поредната по-висока упорна точка над точката обознчена с лилаво. Какво по-скоро се случва е промяна на тренда. Защо?

Тъй като цената не успява да пробие нивото на лилавата упорна точка и променя курса си и затваря под най-високата ниска упорна точка, тренд трейдърите считат това за промяна на тренда. Това е мястото, където те най-често поставят стоп-загубата си.

Те най-често ще отворят позиция при появата на втората или третата подред ниска упорна точка.

  • нарушаване на упортна точка - нарушаването на упорна точка се получава, когато цената пробие нивото на дадена упорна точка, но не успява да продължи по-високо, а по-скоро обръща посоката си.


Както ще забележиш при първите 2 упорните точки, когато цената пробие над нивата им, тя не ЗАТВАРЯ под това ниво. Ако цената тества (подвърждава - т.е. цената нарушава това ниво, по време на сесията, но успява да затвори над него) дадена упорна точка, това означава, че конкретното ниво действа като подкрепа, което е благоприятно в нашия случай.

Но при третият случай, цената нарушава нивото на упорната точка, като затваря под него. Тренд трейдърите приемат това като сигнал за промяна на тренда и напускат позицията.

  • движеща средна - движещите средни са най-популярният интрумент за детерминиране на тренда. Търговецът определя движеща средна като избира периодът, за който иска да анализира тренда. В случат по-долу 50-дневната ДС.

Когато цената кръстоса ДС и затвори над нея, се определя като сигнал за дълга позиция. Позицията е валидна докато цената не затвори обратно под 50 ДС. Аналогично за късо - ако цената затвори под 50 ДС е сигнал за къса позиция. Позицията се елиминира, когато затвори отново над нея.


Предимства

Тренд трейдърите следват настоящите пазарни нагласи. Те не са толкова загрижени за историята на курса или за бъдещето. Така те оставят извън ежеднения шум.


  1. Възможност за печалба независимо от пазарните условия: Трендърите могат да генерират печалба и в двете посоки на пазара.

  2. Премахват емоционалния елемент. Повечето разчитат на своите математически модели, за да определят кога да купуват и продават. Това премахва голяма част от емоционалния елемент на търговията, което може да бъде трудно за други стратегии.

  3. Не разчитат прогнози. Пазарните тенденции се появяват през цялото време. Търговецът на тенденции не се фокусира върху това, кога тренда ще се развие, а "Къде е той сега?".

  4. Управлението на риска е с най-висок приоритет: търговците на тенденции поддържат конкретни правила за изход, което позволява строг контрол на риска.

  5. Няма традиционна диверсификация: Трендовите търговци работят с всички пазари и активи. Процесът на идентифициране и последващи тенденции се прилага във всички области на инвестициите.

Правила

  1. Вярвай на това, което виждаш. Трендърите не се притесняват от новини или външни фактори. Те гледат единствено графиките, за да идентифицират тренда.

  2. Определянето му е съществен елемент. Най-важното умение е да можеш да идентифицираш тренда.

  3. Пазарната история е нестабилна. Няма пазарната корелация между днес и случващото се преди 1 век.

  4. Купи слабост и продай сила. Независимо от тренда, винаги ще има реакция в рамките на деня или седмицата. Опитните тренд трейдъри разбират това.

  5. "Не знам какво е дръх или дъно."

Трендърите изпитват рискове и предизвикателства, точно както всички други видове трейдъри. Те могат да отворят позиция "с фалшив старт". Може би затова те изпитват най-много загуби в сравнение с другите стилове. Ако даден акция дава положителен сигнал и след това веднага обръща посоката си, това може да е проблемно. Драматичната промяна в общите пазарните условия, също може да сложи сол в раната на трендърите.


Като цяло, този стил може да бъде много печеливш, при условие че се изпълява подходяща система. Тренд трейдърите най-вече трябва да обръщат внимание на тяхната толерантност към корекциите. Те често се специализират в акции от определен вид (сини чипове или високо волатилни акции).

2 views0 comments
bottom of page