top of page

Суинг трейдър




Суинг трейдингът е фундаментален и/или технически анализ, където позициите се държат повече от един ден. Повечето фундаменталисти всъщност са суинг трейдъри, тъй като промените в корпоративните основи обикновено изискват повече от един ден, за да предизвикат достатъчно движение на цените, за да постигнат разумна печалба. Но това описание на суингърите е опростено. В действителност, те се нареждат между дейтрейдърите и трендтрейдърите. Дейтрейдърът ще държи акции от няколко секунди, до задължително затваряне преди борсата да затвори за деня, но никога по-дълго от един ден; трендтрейдърите разглеждат дългосрочните фундаментални тенденции на фондова борса или индекс и може да задържат акцията за няколко седмици, месеци дори година, в зависимост от времевата рамка. Суинг трейдърите обикновено задържат определен актив за период не по-дълъг от 1 месец, след това започват да търсят нови подходящи възможности. Главно аназлизират графиката базирана на дневни интервали. Някои хвърлят бърз поглед над по-голяма времева рамка (седмична, месечна), за да добият представа какъв е дългосрочният тренд. Трети отварят и по-малки времеви рамки, за да определят входа си.


Избор на акция

Първият ключ към успешната търговия на суинг трейдърите е избора на правилните акции. Най-добрите кандидати са акции, които са сред най-активно търгуваните на големите борси. На активния пазар тези активи ще се движат между широко дефинирани високи и ниски нива и суинг търговецът ще управлява вълната в една посока за няколко дни или седмици, само за да премине от другата страна на търговията, когато акциите обрърнат посоката си.

Двата най-елементарни начина за инвестиране за този вид трейдъри са:

  • канални линии (диагонални линии)

Много ясно се вижда как цената образува "люлки" (swing), между двете тренд линии. Те са може би най-популярни сред суинг трейдърите, и лесни за разбиране:

  1. когато цената взаимодейства или доближи долната линия (линия на подкрепа) суинг трейдърите се активизират (също така и тренд трейдърите) и започват да купуват.

  2. когато цената взаимодейства или доближи горната линия (линия на съпротива) суингърите започват да продават.

  3. когато продадат дългите си позиции, започват да отварят къси позиции, докато цената не достигне долната линия и да покрият позицията си.

Така се създава един кръговрат, който може да продължи дълго време и суинг трейдърите да се съсредоточат единствено върху него. За тях, посоката на диагоналните линии (нагоре или надолу), не е от никакво значение, единствено трябва да има люлки.

  • рейндж

Този вид е привидно "по-лесен", но последователността е абсолютно еднаква с каналните линии. Единствено, линиите тук са водоравни.


Ползи от движещи се средни

  1. Обикновена движеща средна (ОДС) осигуряват нива на подкрепа и съпротива, както за бичи, така и за мечи модел. Нивата на подкрепа и съпротива могат да сигнализират за потенциално отваряне на позиция. Бичи и мечи кросоувъри определят входа и изхода от позиция. Ако 10 ОДС пресече над 20 ОДС, това се смята за бичи сигнал. Когато 10 ОДС премине под 20 ОДС, това е сигнал за изход от позиция. Може да използваш всякаква двойка ОДС за определяне на сигналите. Най-популярни са 5,10,20,50, 100 и 200- дневните ОДС.

  2. Експоненциална движеща средна (ЕДС) е вариация на обикновената плъзгаща се средна стойност, която поставя повече акцент върху най-новите данни. ЕДС дава на търговците ясни сигнали за тенденции и точки за влизане и излизане, които по-бързи от обикновената плъзгаща се средна стойност.


Суинг трейдърите са склонни да прекварат по-дълъг мониторинг на акции, за да обмислят възможностите за инвестициию. Те могат да анализират пазарите в продължение на седмици или дори месеци, преди да направят своя ход. По този начин те се стремят да следват инерцията на фондовия пазар и на въпросната компания, когато избират покупка. Ако пазарите се движат нагоре, суингърите са склонни да купуват акции; ако общият тренд е низходящ, те ще продадат.

И фундаменталният, и техническият анализ влизат арсенал. Те обикновено се специализират в конкретна индустрия или бизнес среда.

Поради по-дългото времетраене на процеса на вземане на решения и тъй като търговията с "люлки" не изисква часове на ежедневен мониторинг, това е добра стратегия за търговците, които искат да проучат фондовия пазар, без да го третират като работа на пълно работно време.

Swing трейдърите смятат, че акциите преминават през четири етапа:

  1. Реакция: акциите са в процес на застой, тъй като се постига равновесие между купувачи и продавачи.

  2. Продължение: моментът на пробив от първия етап, когато акцията продължи във възходяща/низходяща посока.

  3. Върхът: В крайна сметка тренда се покачва и акциите достигат максималната си цена. Това е мястото където курсът обща посоката си от върховата точка.

  4. Спад: акциите след това попадат в низходящ тренд, тъй като продавачите поемат контрола, задвижвайки акциите на по-ниски цени.

Суингърите очакват тези цикли да се повтарят във всички времеви рамки. Тези търговци вярват, че ако цената затоври над упорна точка, при увеличен обем, тогава тренда ще продължи. Точката, в която спада спира, е краят на низходящия цикъл и началото на първия етап на възходящ тренд. Това са етапите, при които суинг трейдърите правят пари.


Предимства

  • Очакваните възвръщаемост обикновено е по-висока от тези за инвеститорите, които купуват и "забравят". По този начин търговията със суинг може да бъде добър начин да "търгуваш" (научи как). Swing търговците трябва да очакват добри и постни времена.

  • Правилното изпълняваните на трейда "изпитва" по-малък риск от дългосрочния инвеститор.

  • Не трябва да гледат пазарните колебания в реално време. Те могат да правят своите пазарни анализи по свое желание.

  • Търговците на суинга не трябва да проповядват държат нещата опростени. Имам ли люлка или нямам?

Всъщност това може би е най-подходящият стил за начинаещ търговец. Хем да намокри леко краката си, хем предлага значителен потенциал за печалба, дори за напреднали търговци. Swing търговците получават достатъчно "обратна връзка" за търговията си след няколко дни, за да ги поддържа мотивирани. Тъй като държат позициите си за кратък период от време, това не води до разсейване им.


Суинг трейдърите поддържат нещата прости, следвайки основното правило: търгувай в посока на пазара. Това означава, че ако пазарът се движи нагоре, позицията е дълга. Ако пазарът е на тенденция надолу, позиция е къса. Въз основа на този елементарен принцип, swing търговците могат да бъдат много успешни.

116 views0 comments
bottom of page