top of page

Представяне на всички видове трейдъри



Когато много хора си представят света на финансите, първата нещо, което виждат е зает и неистов борсов трейдър. В действителност, кариерата на борсов търговец може да бъде печеливша, задоволителна и приятна. Има десетки различни видове трейдъри на акции, всеки от които с малко по-различнен фокус и стил. Ако обмисляш кариера като борсов търговец, добре е да научиш за различните опции и да разбереш кой вид ти подхожда. Определянето на вида зависи най-вече от индивидуалността на личността, от времето, което можеш да отделиш на работата, и от размера на капитала, който имаш на разположение за инвестиции, наред с други второстепенни фактори.

  1. Технически трейдър

  2. Фундаментален трейдър

  3. Суинг трейдър

  4. Тренд трейдър

  5. KISS трейдър

  6. Моментен (силов) трейдър

  7. Рейндж трейдър

  8. Брейкаут трейдър

  9. Трейдър на диагонални линии

  10. Трейдър на опции

  11. Дей трейдър

  12. Дей трейдър на формации

  13. Трейдър в рамките на деня

  14. Скаплър

  15. Contrarian (опозиционист)

  16. Активен трейдър

  17. Пасивен трейдър

  18. Фючърсен трейдър

  19. ФОРЕКС трейдър

  20. Онлайн стоков трейдър

  21. Трейдър на упорни точки

  22. Трейдър на новини

  23. Шумов трейдър

  24. Сантиментален технически трейдър

  25. Интуитивен трейдър

  26. Ордър флоу трейдър

  27. Ценови трейдър

  28. Пагубен трейдър

  29. Неуспешен трейдър

Независимо от стратегията и стила, има някои черти, които най-добрите трейдъри споделят. Някои от тези качества са присъщи, но повечето от тях могат да се развият чрез упоритост, отдаденост и търпение. Търговците, които се ангажират да действат отговорно и развиват собствените си умения, ще бъдат много по-склонни да се възползват от дейността си. Ето някои от четрите, които са характерни за успешните трейдъри:

  1. Лична отговорност - това вероятно е най-важната черта за всеки трейдър, точно както за лидерите в повечето области. Търговците трябва да поемат пълна отговорност за своите инвестиции и решения. Те, от друга страна, не трябва да се двоумят и да действат неразумно, когато се изправят пред перспективата на инвестирането.

  2. Отдаденост - успешните търговци полагат дълги часове и упорита работа, за да постигнат целевите резултати. Те трябва да имат солидни разбирания за пазарите, отделните компании, методите за анализ и собствените си силни и слаби страни като инвеститор. Най-добрите трейдъри непрекъснато намират начини да бъдат по-добре осведомени и по-добри в това, което правят.

  3. Овладяване на емоциите - толкова голяма част от резултатите на трейдъра зависи от психическото състояние, че е трудно да преувелича истинската й важност. Решимостта, доверието в себе си (планът), отговорността, дисциплината - всички те са ключови черти на топ трейдърите.

  4. Йерархична дисциплина - най-успешните търговци са склонни да определят сурови правила и насоки за себе си, а след това строго ги поддържат. Лесно е да определиш ограничения за себе си, но е много по-трудно да ги поддържаш.

Всички видове носят риск сами по себе си. Някои от тях са по-рискови от други, а те също така предлагат потенциал за по-високи награди. За щастие, има място на пазара за всички видове търговци. Успех.


Източници: https://www.investopedia.com/university/introduction-stock-trader-types/conclusion.asp

8 views0 comments
bottom of page