top of page

Важна ли е волатилността?



Волатилността има няколко различни приложения за инвестиране и прогнозиране на посоката на фондовия пазар. Ако можеш да предскажеш посоката на пазара, имаш добра представа какво да очакваш от икономиката, така че волатилността има приложения извън фондовия пазар. Волатилността може да бъде изразена като единична акция и нейното движение спрямо останалите акции. VIX, известен като валатилен индекс, който се търгува в CBOE ( Chicago Board Options Exchange) , се превърна в основен индикатор за тенденциите на фондовите пазари и намек за това какво ще се случи в световната икономика. Смята се, че когато VIX остава нисък, на лице е "тих" тренд, но ако VIX се покачи, и то значитело за кратък период от време, това може да е знак за обръщане на тенденцията.


Трейд или инвестиция

Представи си волатилността като мярка за риска. Колкото по-висок е той, толкова по-голямо е потенциалното възнаграждение или загуба. Ако си търговец, целта ти е да се възползваш от по-високите потенциални печалби, като купувате и продавате риск, така че потърсете акции с висок бета коефициент (или само бета, ще обясня след минута). Ако си консервативен инвеститор, твоето нискорисково портфолио трябва да се състои от ниски-бета акции. Диверсификацията на портфолиото от страна на бета-коефициента ще бъде по-сигурно, ако избереш акции с бета по-малко от 1.0.


Опции

Волатилността е част от модела за ценообразуване на опции Black-Scholes, което означава, че цената на опцията отразява очакваната колебливост на акциите. Колкото по-голяма е волатилността , толкова по-висок е курса на опцията. Високата променливост (рискът) повишава вероятността движението на цената на опцията да е значително до изтичане на срока на валидност, независимо дали става въпрос за пут или кол. Благоприятният ход за пут опция е намаляване цената на базовата акция. Благоприятното движение за кол опция е повишаване цената на базовата акция. Търговците преценяват тези вероятности постоянно, а прогнозите им представляват очакванията за възходяща или низходяща волатилност на акциите, които се отнасят до ценообразуването на кол и пут. Ако очакванията за волатилност покаже спад в цената, опциите за пут имат премия за променливост. Ако волатилността покажепокачване на цената, опциите за обратно изкупуване ще имат премия за променливост.


Бета (коефициент)

Някои акции са по-волатилни от други, което означава, че те са склонни на по-големи или по-чести ценови промени от други. На фондовия пазар тази относителна волатилност се нарича бета на акциите. Акции със същата относителна волатилност като широкия пазар имат 1.0 бета. По-волатилните акции имат по-високи нива от 1,0, а запасите с ниска волатилност са по-ниски от 1,0 бета. Използването на бета коефициента на акции ни позволява да дадем приблизетална оценка на ефективността й.

3 views0 comments
bottom of page